GROTE KANS DAT M&A-MARKT OPVEERT IN 2021


Dealmakers

“Als de situatie snel normaliseert, acht ik een boom in de overnameactiviteiten heel goed mogelijk”, zegt Mathieu Luypaert, professor Bedrijfsfinanciering en Fusies & Overnames aan Vlerick Business School. “Er is geld dat wacht om aan het werk gezet te worden. Veel geld. En er zijn veel bedrijven die nieuwe middelen nodig hebben. Zodra het vertrouwen terugkeert en vraag en antwoord elkaar vinden, kan de markt opveren.”

Professor Luypaert leidt het kenniscentrum over overnames dat jaarlijks de M&A Monitor publiceert. Vorig jaar viel de voorspellende kracht van die barometer op. Bij het begin van de lockdown wees de bevraging van professionele M&A-begeleiders uit dat 58 procent vreesde dat het aantal overnames in 2020 met minstens 30 procent zou dalen. En kijk. “Wereldwijd komen we momenteel op jaarbasis uit op een daling van 30 procent ten opzichte van 2019. Het tweede kwartaal kende een terugval van 50 procent, maar het derde kwartaal was gunstiger. 
De lockdownmaatregelen waren versoepeld, en ook alle uitgestelde transacties konden ­plaatsvinden. De verschillende beperkende Coronamaatregelen maken dat het moeilijk is een exact beeld te krijgen van het laatste kwartaal.”

Zicht op herstel

Nu er verschillende vaccins op de markt komen, is er zicht op herstel. Luypaert verwacht dat de markt opveert: “Ik heb geen glazen bol, maar ik denk dat we ons aan een opstoot van M&A-activiteiten mogen verwachten als de situatie tegen midden 2021 genormaliseerd zou zijn. Als het vertrouwen hersteld is bij de kopers – die meer dan genoeg cash hebben – en ze de weg vinden naar de bedrijven – die vaak nieuwe middelen nodig hebben – kan het snel gaan. Zo’n scenario lijkt mij realistischer dan een negatieve naschok.”

What’s next?

Philippe Craninx, managing partner van Dealmakers, onderschrijft de visie van professor Luypaert. “Waar de focus van de ondernemers in het begin van de crisis lag op gezin, gezondheid en het bedrijf op korte termijn, zien we nu dat iedereen weer aandacht heeft voor de what’s next.” De markt recht de rug, merkt Craninx: “Heel wat dossiers zitten in een laatste rechte lijn. Zodra we weer fysiek bij elkaar kunnen komen, liggen die op tafel. De toekomst van je bedrijf handel je nu eenmaal niet digitaal af, de mens blijft een sociaal wezen. Als verkoper wil je weten aan wie je je bedrijf toevertrouwt.”

Lees hier het volledige interview met Mathieu Luypaert.

Onze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u hiermee akkoord gaat.

We also use analytics & advertising services. To opt-out click for more information.