SCHRIJNWERKERIJ VAN DEN RIJSE OVERGENOMEN DOOR PRIVÉ-INVESTEERDER


Schrijnwerkerij Van Den Rijse overgenomen door privé-investeerder

Het was een kwestie van kiezen, voor de familie Van Den Rijse. Zowel de schrijnwerkerij als de activiteiten in onroerend goed stemden tot tevredenheid, maar alle aspecten van elke business de aandacht geven die ze verdienen, lukte steeds moeilijker. En dus gingen ze begin 2021 op zoek naar de juiste koper. Een klein jaar later werd de deal met succes beklonken. Niet met een sectorgenoot, maar met een privé-investeerder.

“De afgelopen vijf jaar werden we steeds actiever in de sector van onroerend goed”, zegt Kristien Van Den Rijse. “Samen met mijn vader en mijn zus hebben we beslist een koper te zoeken voor onze schrijnwerkerij en afwerkingsbedrijf, dat werd opgericht door mijn grootvader en uitgebouwd door mijn vader. We waren toen met twee van de drie zussen actief in het bedrijf: Kathleen had de operationele leiding over het atelier, ik ontfermde me over personeelszaken en financiën.”

Beter kopen dan vanaf scratch op te bouwen

De ideale koper die de Van Den Rijses in gedachten hadden, zou initieel over veel expertise van de sector moeten beschikken, maar toch leidde de zoektocht uiteindelijk niet naar de meest voor de hand liggende kandidaten – denk aan directe concurrenten. “Een bedrijf zoeken dat een meerwaarde zou kunnen betekenen voor alle drie de activiteiten van de schrijnwerkerij (binnen- en buitenschrijnwerk en vast meubilair op maat) lag niet voor de hand”, zegt Nele Neyrinck die de leiding nam in het verkoopstraject. “We hadden inderdaad de continuïteit van het bedrijf voor ogen, geleid door iemand met een heel specifieke kennis van zaken”, beaamt Kristien Van Den Rijse. “We wilden vooral werkzekerheid voor onze medewerkers, een prachtig team met veel anciënniteit.”

Bereikbaar blijven

“De keuze om met Dealmakers in zee te gaan, was mee ingegeven door de geslaagde transacties van gelijkaardige bedrijven uit onze sector die Nele kon voorleggen”, zegt Kristien Van Den Rijse. “Het is nooit bij ons opgekomen om zelf de markt op te gaan en aan te kloppen bij concullega’s of andere potentiële kopers. Bij de verkoop van een stevige kmo komen heel wat aspecten bijeen, dat kun je onmogelijk alleen.”

Op basis van de wensen van de familie, stelde Nele Neyrinck een longlist van potentiële kandidaat-kopers samen. Kristien Van Den Rijse: “Daar hebben we samen een shortlist uit gedistilleerd. Uiteindelijk hebben we vijftal kandidaten effectief over de vloer gehad. Privé-investeerder Louis-Philippe de Sonnaville nam uiteindelijk de onderneming over, in de wetenschap dat mijn zus en ik de komende twee jaar bereikbaar blijven om de transitie goed te laten verlopen. Om ook de operationele expertise te waarborgen, zijn we nu op zoek naar een COO. Dat wij net als vroeger elke dag komen werken, schept trouwens ook vertrouwen bij het personeel.”

De Dealmakers touch

Nele Neyrinck, Partner bij Dealmakers, leidde het verkoopproces van Van Den Rijse Schrijnwerkerij in goede banen. Enkele bijzondere aspecten:

  • Zoektocht in absolute discretie naar de ideale koper in een nichemarkt.
  • Coaching en doorzettingsvermogen tijdens het hele proces.