Terug naar overzicht

Flanders Insurance (Waregem) overgenomen door internationale groep Howden

Bedrijfsovername

Goed vijf jaar geleden, eind 2018, zag Flanders Insurance het levenslicht na een fusie van de Waregemse verzekeringskantoren van Marc Janson en Filip Deblaere. De gesprekken kwamen toentertijd op gang omdat beide zaakvoerders een antwoord zochten op de grote consolidatiebeweging in de sector. “Groot, groter, grootst. Het is opeten of opgegeten worden.” De potentie van hun fusiekantoor ontging de internationale speler Howden Insurance niet, dat het bedrijf nu inlijft.

Het duurde ruim anderhalf jaar om het fusiekantoor Flanders Insurance daadwerkelijk op de kaart te zetten. “Filip Deblaere en ik startten de eerste gesprekken in 2017. Onze kantoren lagen op 5 km van elkaar en hadden allebei een hoogstaand cliënteel met heel wat kmo’s”, zegt Marc Janson. “We vroegen ons af of wij niet die magische rekensom konden maken door één en één op te tellen om op drie uit te komen. Klinkt simpel, maar voor zo’n operatie ga je natuurlijk niet over één nacht ijs. Tenslotte waren we allebei zaakvoerders die het gewoon waren hun business te doen op hun manier. Die strategische fusie-oefening hebben we grotendeels zelf gedaan, met begeleiding door het netwerk van Moore op vlak van de cijfers en de statuten.”

Beide zaakvoerders zagen de toekomst ambitieus tegemoet en investeerden van bij de start in een prestigieus immoproject op een toplocatie nabij het voetbalstadion van Zulte- Waregem om Flanders Insurance in onder te brengen. “Een groot en duur project dat we op de groei kochten, zodat we nog meer medewerkers konden tewerkstellen. Toen we in het begin nog als één firma op twee aparte locaties werkten, merkten we dat we zo niet kwamen tot één nieuwe bedrijfscultuur waarin onze twintig mensen samenwerkten als één team – ook al hadden Filip en ik dezelfde focus. Dat is eigenlijk wel heel confronterend.”

Buy and build

In 2021 spreekt een grotere verzekeringsmakelaar de oprichters van Flanders Insurance spontaan aan. Of ze geen zin hadden om de krachten te bundelen? “Daar hadden we nog niet bij stilgestaan. We waren helemaal niet actief op zoek naar een overnemer aangezien onze nieuwe vennootschap nog pril was. Toen we onze Moore-accountant daarover aanspraken, verwees hij ons naar Nele Neyrinck van Dealmakers– ‘de geknipte persoon om jullie hierin te begeleiden’. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Voor de volledigheid: initieel dachten we aan een buy and build-strategie, maar de realiteit is dat wij beiden de zestig gepasseerd zijn – niet meteen de leeftijd om nog zwaar te investeren.”

Het proces verliep op niet-traditionele wijze. Filip Deblaere: “Doorgaans stelt Dealmakers een volledig dossier samen om nadien de markt op te gaan, maar bij ons was het omgekeerd. Er kwamen diverse overnamekandidaten op de radar, maar we legden de lat heel hoog. Naast onze financiële wensen hechtten we veel belang aan de continuïteit en de meerwaarde voor onze klanten en onze medewerkers. Ook wilden wij er ons goed bij voelen en nog een tijdlang mee aan het roer van onderneming staan.”

Geen haast

“We hadden dan ook geen haast: als het niets werd, zouden we gewoon verder doen. Wat ons opviel: de competenties van Nele en haar professionele manier van aanpakken. We hebben verschillende partijen de revue zien passeren, dus het mag gezegd: dat is geen vanzelfsprekendheid.”

Uiteindelijk viel de keuze op de Belgische poot van Howden, een snelgroeiende internationale verzekeringsgroep met wereldwijd 16.000 medewerkers in 50 landen, met hoofdkantoor in Londen. “Nu al merken we dat de wisselwerking vruchten zal afwerpen.”

DE DEALMAKERS TOUCH

Nele Neyrinck, Partner bij Dealmakers, begeleidde Marc Janson en Filip Deblaere bij de verkoop van Flanders Insurance. Wat maakt deze overname bijzonder:

  • het netwerk en de expertise van Moore in de sector van de verzekeringsmakelaars
  • grote flexibiliteit in de aanpak