Terug naar overzicht

Duurzaamheid bij transacties

Due diligence
Kernbegrippen

In deze rubriek krijgt u een duidelijke uitleg bij veelgebruikte begrippen in M&A. Helder en bondig, zoals u van ons mag verwachten. We zoomen deze keer in op de verschillende aspecten van duurzaamheid bij transacties.

ESG-beleid

ESG-criteria (Environmental, Social and Governance) zijn een reeks normen voor het gedrag van een bedrijf die door sociaal bewuste investeerders worden gebruikt om potentiële investeringen te screenen. Milieucriteria houden rekening met de manier waarop een bedrijf het milieu beschermt, met inbegrip van het bedrijfsbeleid op het gebied van bijvoorbeeld klimaatverandering. Sociale criteria onderzoeken hoe het relaties beheert met werknemers, leveranciers, klanten en de gemeenschappen waarin het actief is. Governance houdt zich bezig met het leiderschap, de beloning van bestuurders, audits, interne controles en aandeelhoudersrechten.

Greenwashing

Greenwashing (combinatie van ‘green’ en ‘brainwashing’) is een communicatie- en marketingstrategie die wordt toegepast door bedrijven of organisaties. Het bestaat uit het aandragen van ecologische argumenten om bij het publiek een ecologisch verantwoord imago op te bouwen. Toch komt de realiteit van de feiten niet of onvoldoende overeen met de inhoud van de gedeelde berichten.

Uitsluitingsinvesteringen (Exclusionary Investing)

Uitsluiten van sectoren of bedrijven die een aanzienlijk deel van hun inkomsten halen uit zakelijke activiteiten zoals: conventionele wapens en vuurwapens, tabak, volwassen amusement en gokken.

‘Best-in-class’ investeringen (Best-in-class Investing)

Zoeken naar hoog gerangschikte bedrijven in hun sector op basis van duurzaamheidscriteria. Met een 'best-in-class'-benadering kan een fonds toonaangevende bedrijven in een sector ten opzichte van hun collega's selecteren, zoals bedrijven met een lagere CO2-emissies dan hun sectorgenoten.

Impactinvesteringen (Impact Investing)

Bewust investeren in bedrijven die proberen een meetbare sociale en/of milieu-impact te realiseren naast financieel rendement. Impactinvesteringen kunnen zich bijvoorbeeld richten op investeren in educatieve projecten in ontwikkelingslanden en economieën.