DIT IS EEN TIJD VAN KANSEN


Johan Buyle

“We zijn ervan overtuigd dat het cruciaal is om ook in tijden van Corona waarde te creeren door te investeren in lokale kmo’s”, zegt Johan Buyle, partner bij Buysse & Partners. Geen holle frase: in volle COVID-19 crisis nam het investeringshuis niet één, maar twee Vlaamse bouwbedrijven over.

Niet afwachten!

Corona veroordeelt verkopers en kopers van ondernemingen niet by default tot werkloos afwachten langs de zijlijn. Of zoals Buyle zegt: “Als de fond van de business oké is, moet je handelen. Je kunt altijd doemdenken, maar ik denk dat dit het moment is om als investeerder de Belgische economie te ondersteunen en het geld dat er is slim aan het werk te zetten. En ook nu zijn er opportuniteiten. Geld is gratis momenteel. Er is geen rendement voor wie risicoloos investeert – tenzij een negatief rendement. Wij geloven dat we waarde kunnen creëren door te investeren in lokale kmo’s en dat die inspanning op termijn op zijn beurt waarde oplevert voor onze investeerders.”

Ambitie om te groeien

Het gaat om veel meer dan een doel geven aan ‘gratis’ geld. Sinds de oprichting in 2008 (nota bene in volle financiële crisis) handelt Buysse & Partners toch net iets anders dan een klassieke private equity speler. Buyle: “Geld is een commodity, daarmee onderscheiden we ons niet. Wel met onze manier van werken en onze visie. We investeren in van origine Belgische kmo’s die ambitie hebben om te groeien en waarbij we een partnership aangaan met de oprichters of het management die zich engageren om het bedrijf verder te zetten. Het is er ons niet om te doen om bedrijven te verwerven, te laten groeien en er weer uit te stappen. We zien onszelf als partner voor een langere periode.” 

Die betrokkenheid is geen theorie: het hele team investeert altijd zelf in elke transactie – “tot 10 en zelfs 20 procent” – en heeft er dus alle belang bij dat de zaken goed gaan.

Buy & build

Die strategische visie leidde ertoe dat Buysse & Partners via Dealmakers in juni het Lommelse GSS (specialist in randbekisting en valbeveiligingsproducten) kocht.

Buyle: “Tegelijkertijd hebben we Betonwerken Vets en Zonen overgenomen. Boven beide bedrijven hebben we Construct Materials Group opgericht, dat vanuit onze buy & build-optiek het platform vormt voor verdere overnames van producenten van bouwmateriaal. Op die manier creëren we een vliegwiel voor de potentiële internationale groei van GSS.”

Onze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u hiermee akkoord gaat.

We also use analytics & advertising services. To opt-out click for more information.