Terug naar overzicht

De verschillende types investeerders

Bedrijfsovername
Kernbegrippen

In deze rubriek krijgt u een duidelijke uitleg bij veelgebruikte begrippen in M&A. Helder en bondig, zoals u van ons mag verwachten. We zoomen deze keer in op de verschillende types investeerders.

Business angels

Business angels (BA’s) zijn private investeerders die hun tijd en geld willen investeren. Het zijn vermogende particulieren die hun eigen geld investeren in private bedrijven, waar ze doorgaans een minderheidsbelang nemen en actief betrokken zijn in de onderneming.

Durfkapitalist

Een durfkapitalist (vaak ook venture capitalist genoemd) is een investeerder die kapitaal verstrekt aan bedrijven met een hoog groeipotentieel in ruil voor een aandelenbelang. Dit kan het financieren van startende ondernemingen zijn of het ondersteunen van kleine bedrijven die willen uitbreiden, maar geen toegang hebben tot aandelenmarkten.

Private equity

Private equity (ook wel participatiemaatschappij genoemd) verwijst doorgaans naar investeringsfondsen die ondernemingen overnemen en herstructureren. Dit type investeerder heeft zijn eigen doelstellingen, voorkeuren en investeringsstrategieën en verstrekt een doelonderneming bedrijfskapitaal om de expansie, de ontwikkeling van nieuwe producten of de herstructurering van de activiteiten, het management of de eigendom van de onderneming te stimuleren.

Family office

Family offices zijn adviesbureaus voor vermogensbeheer die zich richten op zeer vermogende particulieren/families. Zij verschillen van traditionele vermogensbeheerbedrijven omdat zij een totaaloplossing bieden voor het beheer van de financiële en beleggingskant van een vermogend persoon of gezin. Ook het participeren in private ondernemingen en het uitbouwen van een investeringsportefeuille kan deel uitmaken van de activiteiten van een family office.

Corporate investors

Een bedrijfsinvesteerder is een onderneming die besluit te investeren in een andere onderneming. Almaar meer grotere (multinationale) ondernemingen richten zich tot participaties in opkomende en disruptieve bedrijven binnen hun sector. Op die manier kunnen zij, met het management van de doelonderneming, mee op de kar springen bij recente innovaties. Sommige bedrijven hebben ondertussen ook een apart fonds opgericht dat zuiver voor dergelijke participaties wordt aangewend.