KOPER EN VERKOPER WERKEN SAMEN AAN TOEKOMST CSP ENGINEERING


Koper en verkoper werken samen aan toekomst CSP Engineering

De verkoop van zijn machinebouwbedrijf CSP Engineering in Dessel aan Geert Van Loocke voelt goed aan bij oprichter en eigenaar Jan Peeters. Eind 2021 werd de deal gesloten, maar Jan en zijn echtgenote Frieda Wens blijven nog geruime tijd hun kennis en ervaring delen. 

Wie een eigen onderneming uit de grond stampt, gaat zelden of nooit over één nacht ijs als de tijd gekomen is om het bedrijf te verkopen. Ook Jan Peeters nam de tijd om de juiste overnemer te vinden voor CSP Engineering, dat technologie ontwikkelt en machines bouwt voor de productie van houten vloeren. “Het moet intussen tien jaar geleden zijn dat we onze oudste zoon, die meewerkt in het bedrijf, polsten of hij de ambitie had om mettertijd de zaak te leiden. Dat bleek niet zijn droom te zijn. Zo lang al wisten we dus dat we op termijn een andere oplossing moesten zoeken. Die marge gaf ons de kans om zonder onnodige druk of stress verschillende pistes te verkennen. Want de oplossing die nu uit de bus is gekomen, stond nu eenmaal niet in de sterren geschreven. We hadden bijvoorbeeld ook de technologie kunnen verzilveren, maar dat zou wellicht bij een buitenlandse partij zijn. Maar dan weet je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat het bedrijf een paar jaar later niet meer de onderneming zou zijn die wij hebben uitgebouwd – met een team van tien medewerkers. Hooguit zou hier nog een magazijn zijn, of wat regionale support.”

De lokale verankering van CSP Engineering met behoud van onze medewerkers stond hoog op de agenda van verkopers Jan Peeters en Frieda Wens: “Telkens wanneer een mogelijke overname op de radar kwam, gaven we aan dat in ons ideale scenario de zaak hier in Dessel werd voortgezet. In de wetenschap dat mocht CSP verhuizen, dat voor onze medewerkers hetzelfde zou betekenen als dat wij gewoon de boeken zouden dichtdoen. We zijn dus bijzonder tevreden dat we uiteindelijk via Dealmakers bij Geert Van Loocke zijn terechtgekomen.”

Beter kopen dan vanaf scratch op te bouwen

Geert Van Loocke had dan wel een jarenlange ervaring in de machinebouw, maar de droom van de jonge vijftiger om ooit een eigen onderneming te leiden, was tot de overname van CSP Engineering nog niet in vervulling gegaan. “Het is geen evidentie om in deze sector iets vanaf nul op te bouwen. Om niet te blijven ‘hangen’ in machineonderhoud, heb je al snel vijf knappe koppen met veel knowhow nodig”, verklaart Geert zijn keuze om het roer over te nemen van een bestaande onderneming. “Toen ik op de site van Dealmakers een cryptische omschrijving zag van ‘een over te nemen onderneming’, dacht ik: dat zou CSP wel eens kunnen zijn. Wat dus ook klopte. In maart 2021 hadden we het eerste contact en meteen was duidelijk dat Jan en ik elkaar wel konden vinden.”
Jan: “Wij hadden ook meteen een goed gevoel. En geloof me: na al die jaren, weet ik dat dat geen evidentie is.”

Vendor loan: geen stok achter de deur

Wat Geert nog meer zin gaf om de stap naar het ondernemerschap te zetten, was het hele overnametraject. “De aanpak was klaar en duidelijk met onder meer een concreet stappenplan en prognoses voor de komende jaren. Een heel sterk punt was ook dat Bram (Verstraeten) en Anthony (Hernaut) van Dealmakers ook ondersteuning aanboden in de financiële structurering en het bancaire aspect, waarin ook een vendor loan een rol speelde.”

De vendor loan betekent dat Jan en Frieda een deel van de verkoopprijs pas over enkele jaren ontvangen, maar dat zien ze niet “als een stok achter de deur”. Jan: “We willen Geert helpen om zo snel mogelijk op kruissnelheid te komen. Daarom leren we hem alle aspecten van onze business: technologie, productietechnieken, klanten, IP, leveranciers, medewerkers… Voor ons is de vendor loan niet meer, maar ook niet minder dan een bouwsteen in een financieel plan. Het is veel belangrijker voor ons om te weten dat Geert de juiste man op de juiste plaats is. Samen vooruit: dáár gaat onze energie naartoe.”

De Dealmakers touch

Anthony Hernaut, Director bij Dealmakers, leidde samen met zijn collega Bram Verstraeten het dossier in goede banen. Enkele bijzondere aspecten:

  • Sterke persoonlijke en professionele ‘fit’ tussen verkoper en koper.
  • Na akkoord over prijs, structuur en alle modaliteiten van de verkoop, begeleidde Dealmakers de koper met het bankdossier. Uiteraard met akkoord van de verkoper om belangenconflicten te vermijden.
  • Bijzonder gemotiveerde koper die de ambitie heeft CSP verder te laten uitgroeien.