Terug naar overzicht

Familiebedrijf Hermans Heftrucks vindt nieuwe eigenaar vlakbij huis

Bedrijfsovername
Onze experts
Referenties

Na vijftien jaar aan het roer te staan van het familiebedrijf Hermans Heftrucks beslisten de broers Leo en Patrick dat het tijd was voor een nieuwe kapitein en een nieuwe eigenaar. De kapitein was snel gevonden in eigen huis: Dennis Renders, al tien jaar de operationele rechterhand van Leo. Dennis kent het bedrijf door en door. De zoektocht naar een nieuwe, externe, eigenaar bracht het familiebedrijf bij Heylen Group.

Toen Leo en Patrick in 2020 besloten om een externe overnemer te zoeken voor hun familieonderneming Hermans Heftrucks, brachten ze daar meteen Dennis Renders van op de hoogte. “De broers wilden dat proces zoveel mogelijk in overleg doen”, zegt Dennis Renders. “Operationeel gaven ze de fakkel door aan mij en drie andere leidinggevenden zodat we gaandeweg het bedrijf volgens onze eigen inzichten richting konden geven – weliswaar met regelmatige overlegmomenten. Via hun vertrouwenspersoon van het A&B-Kantoor in Brecht kwamen ze in contact met Bram Verstraeten van Dealmakers, die het proces begeleidde met specifieke M&A kennis.”

Voor hij aan de slag ging bij Hermans Heftrucks had Dennis wel ervaring met financiële audits, maar M&A was toch een nieuwe wereld. De meerwaarde van die specifieke M&A kennis werd meteen duidelijk. “Wat opviel was de uitgebreide en kwalitatieve klantenportefeuille met mogelijk geïnteresseerde partijen”, zegt Dennis Renders. “De selectie die Bram daaruit maakte, was niet willekeurig. Met elke partij die we zagen, was er grote kans dat er een goede klik zou zijn.”

Verankerd

“De broers lieten alle eerste kennismakingen met kandidaat-overnemers aan mij over, vanuit de gedachte dat het toch wij zouden zijn die met de nieuwe eigenaars aan de toekomst zouden moeten bouwen. Hoe dan ook waren ze niet van plan om in zee te gaan met een partij die ‘het management’ niet zou zien zitten. Bovenaan het verlanglijstje van de verkoop was de eigenheid van het familiebedrijf behouden. Niet alleen ik, maar ook de drie andere collega’s met wie ik de leiding deel zijn geboren en getogen in Rijkevorsel. Hermans Heftrucks is een sterk lokaal verankerd Kempens bedrijf. En zo is het goed. Met andere woorden: een verkoop mocht niet leiden tot drastische veranderingen.”

De keuze viel uiteindelijk op de Heylen Group uit (jawel, het Kempense) Herentals. “Op dat moment was een goede communicatie cruciaal. Om onrust te voorkomen, moet je alle medewerkers klaar en duidelijk inlichten over de achtergrond en de bedoeling van de overname. We zijn intussen meer dan een halfjaar verder, en dus durf ik te zeggen dat we daar wel in geslaagd zijn.”

In één oogopslag

Hermans Heftrucks

  • Familiebedrijf uit Rijkevorsel, gespecialiseerd in complete 'material handling' oplossingen voor kleine en grote ondernemingen
  • 45 medewerkers
  • in mei 2022 overgenomen door Heylen Group

De Dealmaker Touch

Bram Verstraeten, partner bij Dealmakers, leidde het verkoopproces van Hermans Heftrucks. Maakte deze overname bijzonder:

  • “Deze overname is een schoolvoorbeeld van een familiaal bedrijf dat continuïteit nastreeft in het belang van zowel de onderneming als alle medewerkers. Het kon niet anders of de koper ging voor de lange termijn, zonder het idee om snel opnieuw te verkopen. Volgende stap is kennis en ervaring delen en Hermans Heftrucks verder te professionaliseren.”
  • “Een eerste stap richting potentiële kopers maakte duidelijk dat er binnen het bedrijf nog enkele stappen nodig waren om er het gewenste succes van te maken. Dat hebben we aangepakt en dat leverde resultaat op.”