EUROPESE MARKTLEIDER NEEMT ORTHOPEDIE VAN DER STEEN OVER


Dealmakers - Van Der Steen

Dat Kristin Van der Steen en haar broer Patrik als derde generatie het familiebedrijf Orthopedie Van der Steen leidden, was een speling van het lot. Toch deden ze het met veel liefde en verstand. Na een geduldige zoektocht naar de meest geschikte overnemer, verkochten ze de onderneming in de lente van 2022 aan de Europese marktleider in de sector, de Franse Lagarrigue Group.

“De drijfveer om te verkopen? Ons familiebedrijf was te klein om met de grote spelers mee te doen en te groot om bij de kleintjes te horen. Als we ons zouden willen bevrijden uit die tussen-twee-stoelen-situatie, zou dat een grote financiële inspanning vereisen. Ook het leeftijdsverschil tussen mijn broer en ik speelde mee – Patrik is twaalf jaar ouder. Alleen doorgaan was voor mij geen optie. Ik denk niet dat ik het met hetzelfde engagement zou kunnen doen als samen met hem. We hebben elk onze taakverdeling: ik ben verantwoordelijk voor personeel en administratie, Patrik gaat de baan op naar ziekenhuizen. Ik ben niet goed in wat hij doet, en omgekeerd geldt hetzelfde. Bovendien zijn onze kinderen nog te jong om in dit verhaal te betrekken. We willen hen trouwens alle vrijheid geven om hun eigen keuzes te maken, net zoals wij nooit de druk of de nood hebben gevoeld vanuit onze ouders om de zaak verder te zetten.”

Respect

“Het straffe is dat noch Patrik noch ik de intentie hadden om het familiale bedrijf over te nemen. Patrik is beenhouwer, om maar iets te zeggen. Het lot besliste er anders over. Toen ons vader, Jef Van der Steen, ziek werd, sprong mijn broer bij in de zaak. Zelf heb ik rechtspraktijk gestudeerd en was ei zo na begonnen bij een van de Big Four. Toen mijn mama, Simonne Nelen, ziek werd, besliste ik om mijn vader en broer te helpen. Zowel mijn broer als ik zijn ‘blijven hangen’.”

Bij de zoektocht naar een koper, wilden beiden zeker niet dat de familiegeschiedenis en het verhaal dat ze al zoveel jaren naar hun klanten brengen, zou worden uitgegomd. “Er moest een klik zijn rond bedrijfswaarden, maar ook respect voor het belang dat we hechten aan de kwaliteit en de maakwijze. En voor het personeel, natuurlijk.”

De zoektocht naar de koper die het schoentje het beste past leidde via zes kandidaten naar het Franse Lagarrigue. “We voelen ons goed bij de beslissing. Lagarrigue mag dan wel groot zijn, ze hebben oog voor wie wij zijn en waar we voor staan.”

In één oogopslag

Orthopedie Van der Steen, Brasschaat

  • Innovatieve orthopedische specialist met hoofdvestiging in Brasschaat en servicelocaties in acht verschillende ziekenhuizen over het ganse land.
  • 14 medewerkers die elk jaar een 1.000-tal op maat gemaakte orthopedische schoenen, een 3.000-tal comfortschoenen en een 7.000-tal steunzolen vervaardigen en verkopen.
  • Omzet van meer dan 2 miljoen euro met een recurrente EBITDA-marge van meer dan 20 procent.
  • In april 2022 overgenomen door de Franse Lagarrigue Group, waartoe onder meer ook Aqtor! behoort.