Terug naar overzicht

‘Complex’ familiebedrijf Arabel na 64 jaar in nieuwe handen

Bedrijfsovername
Referenties

De combinatie van drie ogenschijnlijk ongerelateerde bedrijfsactiviteiten maakte van de verkoop van Arabel in Itterbeek geen evidentie. Toch komt het familiebedrijf geleid door Luke en Yves Allaert in goede handen terecht met een nieuwe eigenaar die op dezelfde locatie en met dezelfde medewerkers de onderneming verder zal uitbouwen.

Jullie vader, Robert Allaert, kocht het bedrijf in de jaren ’60. Anno 2023 komt het in nieuwe handen. Waarom beslisten jullie te verkopen?

Luke Allaert: “Mijn broer en ik namen het bedrijf over einde jaren ’90. In 2010 voegden we een derde afdeling ‘jachthaven infrastructuur’ toe aan de bestaande bedrijfsactiviteiten. Persoonlijk liep ik al enige tijd met het idee om een overnemer te zoeken – we hebben een mooi traject gelopen dat we nu in schoonheid kunnen afsluiten. Twee jaar geleden hebben mijn broer en ik uiteindelijk beslist om de zaak te verkopen. Via onze bankier zijn we in contact gekomen met Dealmakers, met Anthony Hernaut.”

Was het gemakkelijk om een koper te vinden?

“De moeilijkheid om Arabel over te laten, lag in de complexiteit door de verwevenheid van onze drie afdelingen. In onze afdeling metaalbewerking doen we alles van plaatwerk: lasersnijden, ponsen, plooien, lassen, lakken, zeefdrukken… vlakke platen metaal met als eindresultaat een behuizing voor elektronica. Bij ‘transformatoren en magnetics’ bouwen we een specifiek type van transformator. Uit die twee afdelingen is een derde activiteit gegroeid: MIS (Marine Integrated Systems), intussen hernoemd naar i-Marina, waar we laadpalen maken voor plezierjachten en totaaloplossingen voor jachthavenbeheer. Voor de meeste geïnteresseerde potentiële kopers was die op het eerste gezicht vreemde combinatie, dat ‘huwelijk’ tussen onze drie businesses, echt wel een drempel, merkten we in de gesprekken.”

Uiteindelijk vonden jullie een koper in Christian Onselaere, die vertrouwd was met jullie sector?

“Wat wij deden was hem inderdaad niet vreemd. Christian Onselaere kende mijn broer en mij niet persoonlijk, maar hij werkte voordien bij ADB Safegate en hij kende Arabel als trouwe leverancier van kwaliteitsvolle producten. Hij ziet ook de link tussen de drie afdelingen en er is echt een klik. Dat laatste vonden we toch wel belangrijk, want we willen graag nog een paar maanden met elkaar samenwerken in een goede verstandhouding."

Yves en jij blijven nog even aan boord?

“Zelf blijf ik nog zes maanden aan boord, mijn broer nog twee jaar. Dat komt de nieuwe eigenaar ten goede, maar is ook een geruststelling voor het personeel.”

Hoe heb je het verkoopproces ervaren?

“Dealmakers was heel open qua communicatie. Als we een vraag stelden, kregen we onmiddellijk een antwoord. Als we al eens vast dreigden te lopen, kregen we meteen een oplossing aangereikt door Anthony. Alles verliep vlot, deskundig en snel.”

DE DEALMAKERS TOUCH

Anthony Hernaut, Director bij Dealmakers, begeleidde Luke en Yves Allaert bij de verkoop van Arabel. Maakte deze overname bijzonder:

  • De verwevenheid van de drie bedrijfstakken maakte een verkoop niet evident en schrikte kandidaat-kopers af.
  • De transactie bevatte ook vastgoed, waaronder een nieuw gebouwde loods waar nog een lening op liep.
  • De unieke database met geregistreerde kopers van Dealmakers bewees zijn nut en maakte dat we snel konden schakelen.