Terug naar overzicht

“Als de prijs de geldelijke veruitwendiging is van de transactie, dan biedt de waardering een meer objectieve kijk op de zaken.”

Onze experts

Ondernemers helpen met investeringsbeslissingen en transacties loopt als een rode draad door de loopbaan van Koen Steeland. “De mooiste job ter wereld, denk ik weleens. Wat mij enorm boeit, is dat ik mijn analytische blik kan combineren met het menselijke aspect van zakendoen binnen een heel breed veld. Het geeft me de kans om voortdurend heel veel bij te leren. Sinds augustus sta ik samen met mijn team als Partner Valuations bij Moore Corporate Finance in voor waarderingen, zowel voor kmo’s (Dealmakers) als grotere mid-marketbedrijven.”

  De waardering van een onderneming is een centrale schakel in het verkoopproces. “Logisch, want als je naar een transactie kijkt, gaat het uiteindelijk over een uitwisseling van waarde. Daarbij moet je onderscheid maken tussen waardering en prijs. Als de prijs de geldelijke veruitwendiging is van de transactie, dan biedt de waardering een meer objectieve kijk op de zaken.”

  Een betere waardering leidt tot een betere prijsbepaling. En dat heeft meer voeten in de aarde dan wat online tools opleveren die de prijs van een bedrijf vastleggen door de operationele winst te vermenigvuldigen met een multiple en daar de schulden van af te trekken. “In mijn ogen hebben die tools wel hun nut omdat ze mensen aanzetten tot het gebruik van een aantal standaardmethodes die een bepaald inzicht geven. Maar er is meer dan dat. Wij voegen daar een sectoranalyse aan toe, brengen een methodologie binnen, kijken naar marktaandeel, octrooien, toekomstige wetgeving… allemaal elementen die niet komen bovendrijven als je puur naar de jaarrekening kijkt. Bovendien bundelen we als onafhankelijke specialisten kennis van bijzonder veel transacties binnen heel verschillende sectoren – ook dat is expertise die je niet zomaar uit een online tool haalt.”

  Koen Steeland wijst erop dat hoe beter voorbereid een verkoper naar de markt stapt, hoe groter de kans op een maximale prijs voor de transactie. “Op tijd beginnen met uw onderneming op alle vlakken op orde te zetten, is een gouden raad. Denk daarbij aan de financiële en operationele structuren en processen, aan governance, HR, reglementeringen… Een reden te meer om een specialist in te schakelen om dat waardeverbeteringstraject te optimaliseren.”

  KOEN STEELAND IN ÉÉN OOGOPSLAG

  • Master in Toegepaste Economische Wetenschappen (Universiteit Antwerpen), Master in Financieel Management (Université de Namur) en Bachelor Rechtsgeleerdheid (KuLeuven)
  • Financieel analist bij Petercam Asset Management
  • Senior financieel analist en lid van het investeringscomité bij QuaeroQ
  • Managing Partner bij Truncus Vermogensbeheer
  • Partner Valuations & Shareholder Advisory bij Moore Corporate Finance