NATIONALE OF REGIONALE AANPAK BIJ OVERNAMEDOSSIERS?


Image copyrighted - C Jürgen Doom

Hoewel België een klein land is, blijven de meeste overnames in het KMO-landschap regio gebonden. Bij het benaderen van de markt duiden verkopers zeer vaak hun dichtstbijzijnde concurrent aan als zijnde de beste kandidaat-koper. In hun zoektocht naar acquisities heeft de geografische ligging vaak een sterke invloed op de kopers.

Iedereen zoekt in de eigen achtertuin naar de beste acquisitie of de beste kandidaat-koper, niet in acht nemende dat de beste kandidaat mogelijk 30 km ver gevestigd is, in een andere regio en dat hij een andere taal spreekt.

Bij Dealmakers hanteren we een andere aanpak. We behandelen elk dossier op nationaal niveau.
Onze partners zijn dan wel regionaal gespecialiseerd om zo dicht mogelijk bij klanten (verkopers) te staan, maar bieden evenwel overnameopportuniteiten op de nationale markt aan.

Door onze unieke aanpak en de samenwerking met Overnamemarkt en Sowaccess zijn we in staat om beide taalgroepen te benaderen, en zijn we dus niet meer regionaal beperkt.

Onze regionale erkenningen als dienstverlener laten tevens toe om elk dossier in iedere regio te laten subsidiëren.
Enkele voorbeelden:

  1. Op 30 juli werd Onetec bvba uit Brussel overgenomen door een team private investeerders uit Kontich. Onetec ondersteunt events door het opzetten van systemen voor registratie, ticketing, badging en interactieve communicatie. De onderneming geniet een uitstekende reputatie en begeleidt meer dan 570 events per jaar, van onder meer Voka, de Europese Commissie, Francopholies, Axa, ING, etc… Onetec bestaat ruim 18 jaar en telt 8 medewerkers. Het bedrijf realiseert een omzet van meer dan € 1,5 mio met een constante rentabiliteit.
  2. Op woensdag 19 september werd Carrosserie Bellet uit Nijvel overgenomen door de groep Bogemans uit Grimbergen. Carrosserie Bellet is een onderneming gespecialiseerd in licht en zwaar carrosseriewerk voor bestelwagens en vrachtwagens. De onderneming is exclusief distributeur van HIAB en Cantoni materiaal en heeft een uitstekende reputatie in haar regio. Jaarlijks realiseert ze een omzet van meer dan € 1,9 mio met voortreffelijke en constante rentabiliteit. Groep Bogemans uit Grimbergen is een nationaal opererend familiebedrijf, geleid door de gebroeders Bogemans, actief in de distributie van Mercedes personenwagens en bestelwagens evenals in de carrosserie voor alle type wagens. Mercedes Benz Garage Bogemans en Carrosserie Bogemans hebben dankzij de acquisitie van garage Bellet, hun strategische positie in de markt van bestelwagens en vrachtwagens in Vlaams- en Waals-Brabant versterkt. Dit onder andere door de verbetering van de verschillende diensten dankzij de specifieke knowhow van Carrosserie Bellet over vrachtwagens.

Deze transacties zijn voorbeelden van opportuniteiten voor Vlaamse of Franstalige investeerders om buiten hun regio’s te investeren. Ze illustreren het belang van een nationale aanpak voor elk dossier.

Niets anders eigenlijk dan kmo’s te laten genieten van wat al jaren internationaal gebeurt voor grotere transacties, maar wel op nationaal vlak.